Online TV derken aslında sadece, tümüyle online mecraya adanmış bir içerikten bahsetmiyorum. Hali hazırdaki televizyon mecrasının online taraftaki yansıması ve buradaki örnekleri de tanımlamama dahil etmek istiyorum. Hulu.com bildiğimiz gibi televizyondaki içeriği (Simpsons, Family Guy gibi diziler ve hatrı sayılır sayıda film de dahil olmak üzere) online mecrada telif haklarıyla birlikte ücretsiz olarak yayınlıyor. Hulu, şu an için sadece ABD sınırları içinde hizmet veriyor. Aslında Hulu, Web 2.0'da özellikle vurgulanan ücretsiz içerik ve kullanıcı odaklı yaklaşımın güzel örneklerinden birisi olarak değerlendirilebilir. Amerika'da bu ve benzeri birçok örnek varken, Türkiye'de neler oluyor?
Öncelikle Türkiye'deki basılı ve görsel medyanın büyük kısmının nabza göre şerbet verdiğini düşünüyorum. Özellikle, gazete sitelerinin büyük kısmı, Türkiye'deki internet kullanıcısı kitlesinin çoğunluğunu düşünerek tasarımlarını ve içeriklerini şekillendiriyor. Durum böyle olunca, bu ve benzer siteleri incelemek, eleştirmek bile abes kaçıyor.
Ancak durum görsel medyanın internetteki yansımasına gelince, biraz değişiyor. Nedeni ise, görsel medyanın basılı medyadan olan farkı. Basılı medya, internet ve basılı yayınlarını ayrıştırarak, iki alandaki sunumlarını (ve içeriklerini)farklılaştırabiliyorken, görsel medya (aslında burada kastettiğimiz televizyondur) zaten televizyon için hazırlanmış içeriğini online mecrada sunuyor. Bu anlamda, televizyon kanallarının internet sitesi çok daha kolay tasarlanabilir, kurgulanabilir bir içerik platformu haline gelebiliyor. Mesela Ntvmsnbc, sitesinde, NTV'deki birçok haberin videosunu da veriyor. Bu videolar sayesinde, televizyon izleyemeyen kitleler, görsel medyanın nimetlerinden internet vasıtasıyla yararlanabiliyor.
Ancak NTV'nin Sipru adını verdiği sistemi kullanarak canlı yayınlarını -NTV, e2, vs.-halka online ortamda açması, pek de iyi olmadı. Sonuçta online mecrada çok daha kullanışlı bir platform yaratılabilecekken, neden masaüstü bir program üzerinden bu hizmetin verilmesi düşünüldü, bilmiyorum. Tabi ki, mantıklı bir iki sebep bulunabilir ancak sistemin yaptığım denemeler sonucunda birçok kez başarısız olması ve bilgisayarımda bir sürü programın yanında bir de NTV'nin programını çalıştırmak istemeyişimden, bana Sipru pek yaramadı. Halbüki ben online ortamda, Barcelona maçlarını, haberleri, NTV'nin diğer kaliteli programlarını izlemek istiyorum. NTV, birçok konudaki kalitesini bu konuda pek gösteremedi ne yazık ki.
Bir diğer konu, ATV'nin başlattığı sistem. Ne zamandan beridir uygulanıyor bilmiyorum ama ATV, yayınladığı dizilerin online ortamda izlenebilmesi için belli bir miktar ücret talep ediyor. Hatta kampanya bile yapılmış, "Tüm diziler 1 aylık 15 YTL, Tüm diziler 3 aylık 40 YTL". Korsan yayınların yıllardır müzik sektörünü ve görsel içerik yapımcılarını etkilediğini hepimiz biliyoruz. Hali hazırda, bunu engellemenin de çok kolay olmadığının hepimiz farkındayız. Peki ATV, kullanıcılarının korsan yayınlara başvurmasını engelleyerek, kendi sitesinde dizi içeriğini ücretsiz yayınlasa, bu hizmetten aldığı trafiği, reklam alarak kullansa mantıklı olmaz mı? Paralı kullanıcılardan elde edilecek gelirin, bu reklam gelirlerinden daha yüksek olacağını tahmin etmiyorum, hele ki ATV'nin yayınladığı bu içeriği internet ortamında bulmak fazlasıyla mümkünken.
Biz ne zaman internette sunulan herhangi bir hizmetten para talep etmeden önce iki kere düşünürüz, o zaman internetin gücünü daha fazla ve etkin kullanmaya başlarız. Bir de kullanıcıyı unutmayalım lütfen, malum müşteri her zaman haklıdır.