Chip'te yayınlanan habere göre sanal ortamda ikinci el ürün satışına vergi muafiyeti uygulanacağı bilgisi verilmiş. Yasada ticari olan ve ticari olmayan ayrımı yapılacağından bahsedilen haberde yeni uygulamanın GittiGidiyor.com gibi ikinci el ürün satan siteler için değişiklik yaratacağı vurgulanıyor.
Haberi diğer yayın organlarıda okuduğumda, internetten yapılan alışverişleri kapsayacağından bahsediliyordu ancak sanırım durum biraz farklı. Aslında olması gereken olmuş diyebiliriz. İkinci el ürün satan kişiden KDV alınması zaten çok da mantıklı görünmüyor. Sonuç olarak, yapılacak bu küçük düzenleme, medyada E-Ticaret'in önü açılıyor şeklinde yorumlanmış. Bu yoruma katılmıyorum. Elindeki ürünü ticari bir amaç gütmeden satacak kişiden alınmayacak verginin E-Ticaret'e olan katkısı takdir edersiniz ki, hissedilir seviyede olmayacaktır. Durumun aslında Gittigidiyor'u doğrudan etkilemediğini de söylemeliyiz çünkü Gittigidiyor'un bu satışlardan alacağı komisyon da vergilendirilecek. Bu vergi muafiyetinin etki edebileceği tek nokta, potansiyel müşterilerin ikinci el ürün satma eğilimlerinin arttılması veya halihazırda bu siteleri kullanan kişilerin daha fazla ürün satması olabilir. Haberi okuduğumda şöyle bir soru aklıma geldi: Peki ticari olup olmadığı nasıl anlaşılacak?. Bildiğimiz gibi bu sitelerde sıfır ürünler de satılıyor. Bu ürünlerin satışı da vergi muafiyetine tabi tutulursa, durum biraz değişir. Ancak tutulmayacaksa bunun kontrolü nasıl yapılacak, onu kestirmek güç.
Herşeyi bir kenara bırakırsak, E-Ticaret'in önünün açılması için belli ayrıcalıklar verilmesine gerek olmadığını düşünüyorum. E-Ticaret'in kendi yapısı, kullanımı itibariyle zaten birçok avantajı var. Bunun farkına varabilen şirketler halihazırda verimli bir şekilde bu altyapıyı kullanarak işlerini çoktandır başarıyla yürütüyorlar.