Ekonomide en çok bahsedilen, bir ülke için en önemli parametre katma değerdir. Katma değer, bir ürüne veya hizmete farklı bir özellik veya değer eklemek ve bu değere karşılık üründen veya hizmetten para kazanmaktır. Örneğin, bir
Ancak bu noktada önemli olan katma değeri fazla olan ürünlerdir. Mesela bir arabada bu oran düşükken, kozmetik ve mücevherde yüksektir. Katma değeri yüksek iş kollarının geliştiği bir ülkenin ekonomisi aynı oranda diğer ülkelere mutlak bir üstünlük sağlamaktadır. İşte bilişim sektörü de katma değeri yüksek ürünleri barındıran sektörlerden birisidir. Mikroçiplerin, nano teknolojinin, donanımın web dünyasındaki birçok hizmetin, web sitesinin yüksek katma değeri olduğunu düşünürsek ve Türkiye'nin bu alanlarda ne kadar geride olduğunu anlayabilirsek sanırım durumun vehametini daha net idrak edebiliriz.
NTVMSNBC'de okuduğum bir haberde, İstanbul'a bir Bilişim Vadisi'nin kurulacağı yazıyordu. Tabi ki güzel bir gelişme ancak çok geç kalındı. Dünya ikinci hatta üçüncü nesile geçerken, biz sadece üretileni tüketmek ile yetindik. Artık bizim de birşeyler ortaya koymamız gerekiyor. Haberde vadinin Taksim-Maslak hattına kurulmasının planlandığı yazıyor ancak haberin devamında talep artışı olacağı sebebiyle planlamanın bu yönde yapılacağı belirtilmiş. Açıkçası Türkiye'de böyle bir alana ciddi bir ihtiyaç var ve Taksim-Maslak hattında yeterli alanın yaratılabileceğini düşünmüyorum. ODTÜ ve İTÜ'nin Teknokent'leri kendilerince bir arz yarattılar ancak talebin fazla olması dolayısıyla tüm kapasite doldu.
Türkiye'de bilişime yatırım yapılması ve yatırımların teşvik edilmesi gerekiyor. Zararın neresinden dönersek kârdır. Umarım bu proje en kısa zamanda hayata geçirilir ve bizim de bilişim adına dünyaya ihraç ettiğimiz katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerimiz olur.
Haberin tamamı için;
Bilişim vadisi hayata geçiyor