1 Eylül 2008 Pazartesi

Amerika'nın bilmediğimiz en popüler siteleri (Devam)

46. Netflix.com: Netflix bir dvd kiralama sitesi olarak çalışıyor. Aslında tam anlamıyla bir E-Ticaret sitesi olduğunu söyleyebiliriz. Amerika'da en popüler 46. sitenin bir DVD kiralama sitesi olduğunu düşünürsek, sektörün ne denli büyük olduğunu kavrayabiliriz. Netflix'e aylık üye olarak Amerika'daki vatandaşlar seçtikleri üyelik şekline göre DVD kiralayabiliyorlar. Örneğin, aylık 5 dolar vererek üye olunan pakette anlık olarak elinizde en fazla 1 adet DVD bulunabiliyorken, aylık DVD kiralama limitiniz 2 adet oluyor. Ancak aylık 9 dolara üye olunan paketle birlikte anlık olarak elinizde 1 DVD bulundurabiliyor ve ay içinde sınırsız değişim yapabiliyorsunuz. Bu ve benzeri üyelik paketleriyle Netflix kullanıcılarına hizmet verirken, 1 iş günü içinde DVD'nin teslim edileceği garantisini de veriyor. Ayrıca her üye site üzerinden online olarak film veya dizilerin son bölümlerini izleyebiliyor, bunun için site ayrıca bir ücret talep etmiyor.
79. Playlist.com: Playlist.com bir müzik paylaşım sitesi olarak hizmet veriyor. Ancak bu paylaşım durumu, Youtube'daki gibi bir upload ile gerçekleşmiyor. Üye olan kişiler, kendilerinin siteye referans gösterdiği (kendilerinin veya başkasının web sitesi olabilir) üçüncü bir parti web sitesinden bu müziği alarak Playlist.com'a koyuyorlar. Bu şekilde Playlist'e üye olan birisi, bir playlist (müzik listesi) hazırlıyor ve sitenin kullanımına sunuyor. Diğer kullanıcılar bir şarkıyı arattıklarında bu şarkıyı buluyorlar ve doğrudan Playlist.com üzerinden üçüncü parti kaynağı sayesinde müzik dinleniyor. Bu noktaya kadar çok fazla üçüncü parti web sitesinden bahsettim, biliyorum. Ancak sitenin en önemli noktası bu çünkü telif haklarından bu şekilde kurtuluyorlar.
"Accordingly, our search engine is based upon our growing index of links to music files legally posted on the Internet for promotional or other legal purposes. Our music player allows performance of music files through streaming technology and “in-line linking” of series of hyperlinks. In that way, we make it easy for our users to create a playlist that points to a series of music files hosted on third party websites. We do not control those third party websites. We do not host music files. We do not allow uploading or downloading of music files to projectplaylist.com. We are not a “file sharing” site, peer to peer or otherwise; and we do not support or endorse illegal copying of music. "
Sitenin Copyright (Telif hakları) kısmında yazan yazı yukarıdaki gibi, Türkçe çevirisi ise kısaca bize yüklenen şarkıları biz host etmiyoruz, upload ettirmiyoruz, yani yasadışı içerikten biz sorumlu değiliz demek. Sitenin gelir modeli ise tümüyle banner reklamları üzerine kurulu. Bir kullanıcı tabanlı Web 2.0 girişimi olduğu görülüyor Playlist'in, fontları, tasarımı, kullandıkları araçlar (etiketler gibi) bu yönünü destekliyor. Ancak daha uyumlu renkler kullanılabilirdi, diye düşünüyorum yine de.
81. Answers.com: Answers.com adından da anlaşılacağı üzere bir soru-cevap sitesi. Kullanıcılar sormak istedikleri soruları siteden arıyorlar, bulamadıklarında siteye soruyu soruyorlar. Sitede cevabı olan binlerce soru var ve sitenin tasarımı şık, kullanımı oldukça rahat. Answers.com bir Wikipedia türevi gibi olmuş. Ancak çok verimli çalıştığını söyleyemeyeceğim. Yahoo'nun, Yahoo Answers sitesi bence çok daha iyi çalışıyor. Örneğin iki sitenin de arama motoruna "who was the top goal scorer in 2002 world cup? (2002 Dünya Kupası'nda gol kralı kim olmuştur?)" sorusunu yönelttiğimde, ki bu soru kalıbı belki de en kolay kalıplardan birisidir, Yahoo başarıyla sorumu cevaplayan bir sonuç çıkarırken, Answers.com bana Dünya Kupası'nın tanımını çıkarmakla yetindi. Bu noktada tabi, amerikalıların futbola ilgisinden dem vurulabilir ancak yine de birçok Google aramasında bile karşıma çıkan Yahoo Answers'ın Answers.com'dan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Yahoo Answers bu konuda öncelikli olarak örnek alınmalı.