4 Eylül 2009 Cuma

Browser üzerinden Messenger keyfi

Ticaret, bilindiği gibi genel olarak ürünlerin bir önceki alıcıdan veya üreticiden satın alınarak, tedarik zincirindeki bir sonraki partiye satılmasına deniyor. Bu alış-veriş sırasında ticareti yapan kişi veya kuruluş ürüne ekstra bir özellik katmadan ürünün tedarikini kolaylaştırmasından dolayı üründen belli bir oranda kâr elde ediyor.
Aslında internet ortamında Meebo ve Ebuddy, tam olarak bunu yapıyor. Zaten hali hazırda var olan hizmetleri bir araya getirip, tek bir site üzerinden erişilebilmesini sağlıyor. Yani hizmetin tedariğini ve kullanımını kolaylaştırıyor.
Meebo, bu ikiliden biraz daha popüler olanı. Site üzerinden Yahoo Messenger, MSN, AIM, MySpaceIM (MySpace'in mesajlaşma hizmeti), Facebook chat gibi uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Site, Eylül 2005'te Sandy Jen, Seth Stenberg ve Elaine Wherry tarafından kuruldu. Browser üzerinden birçok platformu kullanarak mesajlaşmayı sağlayan sitede ayrıca chat odaları bulunuyor, bu odalar sayesinde insanlar istedikleri konularda Meebo kullanıcılarıyla sohbet edebiliyorlar. Bu odalar, takdir edersiniz ki hemen spam kullanıcılarla dolmuş ancak yine de zaman geçirmek için iyi bir alternatif olarak düşünülebilir.
Ebuddy, Techcrunch'ın düzenlediği Crunchies 2008 ödüllerinde en iyi uluslararası girişim ödülünü kazanarak aslında ne kadar kaliteli bir servis olduğunu ispatladı. Hollanda merkezli şirket, kullanıcılarına sağladığı hizmetler ile ciddi anlamda ön plana çıkıyor ve Avrupa'da hatrı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahip.
İki sitenin de en büyük avantajı, içerdiği platformları kullanmak için herhangi bir programın yüklenmesine ihtiyaç duymaması. Böylelikle yapmamız gereken sadece, Internet Explorer'ımız, Firefox'umuz veya Chrome'umuz üzerinden adres çubuğuna Meebo.com ya da Ebuddy.com yazarak MSN, Yahoo Messenger, Facebook chat gibi uygulamaları tek bir site üzerinden kullanmak.
Bu sitelerin en çok işyerlerinde program yüklemelerine izin verilmeyen çalışanların işine yarayacağını düşünüyorum. İş yerindeki bilgisayarına program yükleyemeyen sıkılmış bünyeler, bu siteler vasıtasıyla istedikleri platformdan chat yapabilme imkanına sahip olabiliyorlar. Tabi, şirket içinde bu durumun nasıl karşılanacağı da önemli.