27 Mayıs 2009 Çarşamba

Facebook'un %1.96'sı 200 milyon dolar

Facebook'un ilk ortağı hatırlarsak Microsoft olmuştu. Microsoft'un yatırımıyla piyasa değeri 15 milyar dolar civarında düşünülen Facebook, bugünlerde bünyesine dahil ettiği Rus şirketine hisselerinin %1.96'sını 200 milyon dolara sattı ve piyasa değerinin şu anda 10 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor.
Bu durum Mark Zuckerberg'in pek umrunda değil aslında çünkü Zuckerberg bu yatırımın maddi gelir amaçlı olmadığını vurguluyor ve yatırımın daha stratejik bir öneme sahip olduğundan bahsediyor. Techcrunch'ın kurucusu Michael Arrington'ın yatırımcı Rus şirketi Digital Sky Technologies'ın kurucu ve CEO'su Yuri Milner ve Facebook kurucu CEO'su Mark Zuckerberg ile yaptığı röportajda, Milner sosyal ağlara olan güvenlerinden bahsetti ve bu doğrultuda Facebook'a yatırım yapmak istediklerini belirtti. Zuckerberg ise birçok şirketin yatırımcı olmak için kendileriyle temasa geçtiğini ancak Digital Sky Technologies'in bu noktada kendileri için doğru tercih olduğunu söyledi.
Röportajdan anladığım kadarıyla Facebook ne yaptığını çok iyi biliyor. Rusya ve diğer slav ülkelerinde Facebook çok popüler değil. Kendi yerel sosyal ağlarını çok yoğun olarak kullanıyor Rusya halkı çünkü halkın büyük çoğunluğu ingilizce bilmiyor. Yuri'ye röportajda yönetilen "Facebook'u kullanıyor musunuz" sorusuna, "evet hesabım var ama çok yoğun olarak kullanmıyorum, daha çok yerel sosyal ağları kullanıyorum" şeklinde verdiği cevap aslında çok açık bir şekilde Facebook'un bu hamlesinin 200 milyon dolardan çok daha fazlası olduğunu gösteriyor. Facebook'un amacı hem bu yatırımla PR yaparak, özellikle rus medyasında sesini duyurarak yerel rakiplerine karşı bir adım göne geçmek hem de Rus ortağıyla kuracağı yakın işbirliği ile Rusya pazarı için doğru stratejileri izlemek (ki bu şirketin Rusya'da birçok yerel sosyal ağda ortaklığı var).
Rusya'ya benzer özellikte ve Facebook için büyük potansiyel teşkil eden bir bölge daha var aslında. O da Asya pazarı. Genel olarak asyalılar da kendi yerel sosyal ağlarını kullanıyorlar ve Facebook yakın gelecekte bu pazara da sıkı bir şekilde giriş yapabilmek adına yeni stratejiler geliştirirse şaşırmayalım.

Techcrunch kurucusu Michael Arrington'ın Yuri Milner ve Mark Zuckerberg ile yaptığı söyleşinin videosu; (video ingilizce ve sesi biraz düşük seviyede, hoparlörünüzün sesini açmanız gerekebilir)