25 Nisan 2008 Cuma

Facebook'tan iki güzel yenilik

Son yılların en çok konuşulan, web dünyasının en popüler sitelerinden Facebook boş durmuyor. Her geçen gün yaptığı yenilikler kullanıcıları siteye biraz daha bağlıyor. Gizlilik konusunda sınırları tümüyle kullanıcıya bırakan Facebook, iki yeni uygulamayla kullanıcıları sitede daha fazla tutmaya çalışıyor.
Bu yeniliklerden ilki, birkaç haftadır profile giriş yapıldığında sağ tarafta görünen "arkadaşların arkadaşı" penceresi. Bu sayfayı açtığınızda sizin arkadaşlarınızın arkadaş olduğu kişileri görebiliyorsunuz. Böylelikle örneğin 3-4 arkadaşınızın arkadaş olduğu kişiyle sizin de bir bağınız olabileceğini düşünüyor Facebook ve size onu hatırlatıyor. Mesela çok farklı iki çevreden arkadaşınız ile ortak bir arkadaşınız olduğunu farketmeniz de hoş oluyor. Bu uygulama ile sanırım Facebook, kişilerin arkadaş listelerini genişletmeyi amaçlıyor, böylelikle kişilerin nispeten uzak olduğu arkadaşlarıyla olan iletişiminin Facebook üzerinden sağlanması amaçlanıyor.
İkinci yenilik ise biraz daha farklı; Facebook üzerinden anlık mesajlaşma. Yani artık Facebook'ta online olan arkadaşlarınızla anlık olarak chat yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz. Böylelikle msn, yahoo messenger gibi programlara ihtiyaç duymadan uzak-yakın tüm arkadaşlarınızla Facebook üzerinden chat yapabileceksiniz. Bu uygulama, browser olarak Firefox'un son sürümü veya Internet Explorer 7 ile kullanılabiliyor. Düşük versiyonlarda çalışmıyor.
Bu iki özellik ve geçtiğimiz haftalarda hayata geçirilen arkadaşları gruplandırma ve profil sınırlama (Mert Canlı Blog | Facebook'ta arkadaşları sınıflandırma ve 'sınırlandırma' zamanı) uygulamasıyla Facebook zayıf noktalarını gayet net bir şekilde görebildiğini ispatlıyor. Hala bazı zayıf yönleri olsa da, kanımca en temel noktalardan Facebook trendini korumak adına tüm iyileştirmeleri yapıyor.