19 Mart 2008 Çarşamba

Facebook'ta arkadaşları sınıflandırma ve 'sınırlandırma' zamanı

Yaklaşık 2 ay önce yazdığım Facebook; fazla sosyal platform(!) başlıklı yazımda, artık arkadaş listelerinin devasa boyutlara ulaştığından ancak kişinin her arkadaşının kişiye aynı samimiyet düzeyinde yakın olmadığından ve bu şekilde kullanıcıların rahat hareket edememesinden yakınmış, yazımda "Aslında Facebook böyle bir girişimin sinyallerini geçtiğimiz haftalarda verdi. Artık arkadaş listelerimizi oluşturabiliyoruz. Ancak acaba bu uygulamanın amacı sadece bir nevi sıralama (browse) işlevi olarak çalışması mı (msn messenger'daki listeler gibi), yoksa bu gruplandırma üzerinden gizlilik ayarlarına olanak vermek mi, göreceğiz." şeklinde bir ifadeye yer vermiştim.
Sanırım Mark (Zuckerberg) beni duydu :)
Facebook'a giriş yaptığınızda ve arkadaşlarınızı görüntülediğinizde aşağıdaki ufak kutucuk çıkıyor.Bu kutucukta bahsedilen konu, aslında tam olarak benim yakındığım soruna çözüm niteliğinde olmuş. Böylelikle oluşturacağınız arkadaş gruplarının (friend lists) kimisine resimlerinizi görme hakkını verirken, kimisine sadece profil bilgilerinizi ve arkadaş listenizi görme yetkisini verebilirsiniz. Kısacası arkadaşlarınızın sizin profiliniz üzerinde göreceği veya göremeyeceği tüm bilgilerin kontrolü artık elinizde.
Facebook hakkında konuştuğum hemen hemen tüm arkadaşlarımın şikayet ettiği, "arkadaş olarak eklemiş, kıramadım" cümlesi sonunda oluşan 200-300 kişilik arkadaş listeleri artık Facebook'taki özgürlüğünüz kısıtlamayacak. Siz, artık arkadaşlarınızın sizin üzerinizdeki bilgi özgürlüğünü kısıtlayabileceksiniz.