16 Mart 2008 Pazar

Domain park etmek? Cevabı Sedo.com

Bir alanadınız (domain iniz) var ve kullanmıyorsunuz. Belki yıllar sonra satmak için yatırım yaptınız, belki aklınızda bir fikir var ancak bu fikrin hayata geçmesi zaman alacak. O zaman domain iniz boş durmasın, size para kazandırsın.
Domain park etmek, domain inize bir site aracılığıyla belirlediğiniz anahtar kelimler ile reklam almak, bu reklamlardan para kazanmaktır. Reklamlardan elde edilen gelirin bir kısmı doğal olarak domain park sitesine komisyon olarak gidiyor. Buna karşılık domain park sitesi size sitenizde hosting hizmetine ihtiyaç duymadan reklam yapma olanağı tanıyor. Ayrıca isterseniz sitenize teklif verme penceresi de koyabiliyorsunuz. Böylelikle, boşta duran web siteniz üzerinden reklam gelirine sahip olabilir, sitenizi satışa çıkarabilir, teklif alabilirsiniz. Hosting maliyetine katlanmadan tüm bunları yapabileceğiniz siteler domain park siteleridir.
Benim de uzun süredir kullandığım ve internet dünyasının belki de en tanınan domain park sitesi Sedo.com' dur. Sedo, kaliteli arayüzü ve hizmetiyle kullanıcılarını yeterince tatmin ediyor. Sitenin ana sayfasında bazı domainleri ve bu domainlerden teklif alanları görebiliyoruz.Featured Domains kısmında belli bir ücret karşılığı reklamı yapılan alan adları bulunuyor. Bu reklamı domain sahipleri yapıyor, böylelikle alanadlarını Sedo pazarında sergilemiş oluyorlar. Top domains kısmında ise belli bir özelliği olan kaliteli alanadları sergileniyor. Bu özellik, alanadının kısa oluşu (2-3-4 harf), nispeten kısa ve anlamlı bir kelime veya popüler bir işkolunun tam adı olabilir (loancredit.net gibi). Featured Auctions kısmında belli özelliği olan domain lere verilen teklifleri görebiliyoruz. Örneğin, yukarıdaki resimde, yw.com'a 2 gün 9 saat önce (2d 9h) 75,000 dolar teklif verilmiş. Recent Sales'te ise tamamlanmış satışlar gösteriliyor.
Sitenizi Sedo.com'a kayıt ettirdikten sonra sitenizin hangi anahtar kelimelere hitap ettiğini belirliyorsunuz. Böylelikle, örneğin siteniz bilgisayar ile ilgili ise, sizin harddisk, anakart, ekran, klavye gibi anahtar kelimeler girerek bu kelimeleri aratan kişilere ulaşmanız hedefleniyor. Sitenize gelen kullanıcı ne kadar sizin sitenizi arıyorsa, reklamlara tıklama oranı da o kadar yüksek oluyor. Bu bakımdan anahtar kelimeleri, dikkatli seçmeniz gerekiyor. Zaten belirlediğiniz anahtar kelimeler de belli bir onaydan geçiyor. Gerçi Türkçe kelimeler söz konusu olursa bu kontrol mekanizması ne kadar verimli işler, orası tartışılır.
Sedo.com sitenizin boş durmamasına bir alternatif olarak düşünülebilir. Ancak, sitenizin yoğun trafik almaması olasıdır. Ayrıca yapılan domain satışlarından aldığı %10 komisyon da göz ardı edilmemelidir.