14 Mart 2008 Cuma

İnternet, Türkiye için ne ifade ediyor?

İnternet, Türkiye'deki milyonlar için MSN,Youtube, Facebook, Google, Milliyet.com.tr, Hurriyet.com.tr'i ifade ediyor. Bazıları için internet Yonja, Siberalem'ken; bir diğerleri için Ekşisözlük, İTÜSözlük; bir kısım için kolay para
kazanmak; kalanlar için birşey ifade etmiyor.
Bu kısa ve genelleme tadında girizgâhtan sonra asıl derdime geçeyim; acaba Türkiye, interneti yeterince anladı mı?

Bu sorunun cevabı aslında Türkiye'de bu konuyla ilgili yapılan ve yapılmayanlarda gizli.

İnternet, bildiğimiz gibi evlerimizdeki, okullarımızdaki ve işyerlerimizdeki bilgisayar vasıtasıyla dünyaya bağlanabildiğimiz bir platform. İnternetin, televizyondan daha interaktif, radyodan daha görsel olduğunu düşünürsek, yeni ve fazlasıyla ilgi çekici bir mecra olduğunu söyleyebiliriz. Bu mecranın önemi ABD ve diğer bazı ülkelerde eni konu kavranmış olmasına karşın, birçok ülkede (Türkiye dahil) konunun önemi henüz anlaşılabilmiş değil.
Google, Facebook, Microsoft ve diğer bazı büyük çaplı internet girişimleri hergün dünyanın en popüler ekonomi gazetelerinin sayfalarını süslüyor. Bu girişimlerin değerleri milyar dolarlar ile ölçülmeye başlandığından beri, internetin önemi her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor.
Ancak, Türkiye bu konuda pek nasibini almamış görünüyor. En basitinden, ulu önder Atatürk'e yapılan hakaretler neden gösterilerek Youtube'un sık sık kapatılması internete ne kadar uzak olduğumuzun açık göstergesi. Eğer sorun Atatürk'e yapılan çirkin hakaretler ise Google'ın kapatılması gerekir (ki bu durum tam anlamıyla kaos yaratır). Bir HTML sayfası tasarlayabilen, bir alanadı alabilen her dünya vatandaşı bir web sitesi yapabilir. Hal böyle olunca içlerinden birkaç densiz mutlaka çıkacaktır. Ancak pireye kızıp yorgan yakmak, yapılacak en mantıksız hareket olur. Ayrıca Wordpress, Imdb gibi sitelere konulan erişim yasakları da ayrı ayrı bahsedilmesi üzerinde konuşulması gereken başlıklar.Ve bu paragraf, Türkiye'nin internet konusunda ne yaptığını gösteriyor.
Peki dünyada internet fırtınası böylesine şiddetli eserken yerel birkaç siteden başka dünyada duyulmuş, bizi gururlandıran bir web sitesi var mı? Yok. Bu konuda global düşünen ve Türkiye'yi değil dünyayı pazar olarak gören kaç kişi var? Belki 1 elin 5 parmağını geçmez. Bu cümleler de Türkiye'nin internet konusunda yapmadıklarını anlatıyor.
İnternetin bu denli yükseldiği, konuşulan rakamların 9 haneli rakamlara ulaştığı bu günlerde internete bu kadar uzak olmamız, gelecek için endişe verici. Her zaman olduğu gibi dünyayı geriden takip edeceksek, diğer ülkelerin ekonomisiyle ülkemizinkini kıyaslamadan önce 2 kere düşünmemiz gerekir.