26 Ekim 2009 Pazartesi

Microsoft Windows 7'yi piyasaya sürdü, peki başarı gelecek mi?

Windows 7, birçok uzman tarafından en iyi windows sürümü olarak kabul ediliyor. Birçok açıdan Vista'yı geçen 7, Vista'ya geçmek istemeyen XP'cilerin de gönlünü alacağa benziyor.
Techradar sitesinin yaptığı incelemede Windows XP, Vista ve 7, Performans, Ağ Bağlantıları, Güvenlik, Oyun, Taşınabilirlik (Mobility), Eğlence ve Güvenilirlik açılarından değerlendirilmiş.
Her kriter için yapılan puanlandırma şu şekilde oluşmuş;

-Perfomans
XP - 3,5/5
Vista - 3/5
Windows 7 - 4,5/5
-Ağ Bağlantıları
XP - 3,5/5
Vista - 3/5
Windows 7 - 4/5
-Güvenlik
XP - 3/5
Vista - 4/5
Windows 7 - 4,5/5
-Oyun
XP - 4/5
Vista - 3/5
Windows 7 - 4/5
-Taşınabilirlik
XP - 3,5/5
Vista - 2,5/5
Windows 7 - 4/5
-Eğlence
XP - 3,5/5
Vista - 4/5
Windows 7 - 3/5
-Güvenilirlik
XP - 3/5
Vista - 3,5/5
Windows 7 - 3/5

Görüldüğü gibi Windows 7 önceki iki versiyonu geçmiş diyebiliriz. Ürünün Home Premium fiyatı 200$.
Diğer tarafta Chrome OS işletim sistemi üzerine çalıştığını açıklayan Google var ve ürün büyük ihtimalle bedava olacak. Microsoft, browser savaşından mağlup ayrıldı. Firefox, Internet Explorer'ı geçti, Chrome'un geleceği de parlak görünüyor (istatistiklere buradan ulaşabilirsiniz). Browser konusunda yaşanan hayal kırıklığı Microsoft'a yeteri kadar ders olmuş mudur göreceğiz. Ancak şöyle bir fark var. Hali hazırda browser bir yazılım değil ve parayla satılmıyor. İşletim sistemi pazarında ise, henüz Microsoft için tehdit oluşturmayı başaramamış Linux ve üzerinde çalışılan Chrome OS var. Chrome, Google'ın desteğiyle Microsoft'a çok ciddi bir rakip olabilir ve kullanıcıların aklından kıyaslama yapma düşüncesi geçecek kadar Chrome performans açısından Windows'a yaklaşabilirse, bir tarafta 200$'lık Windows, diğer tarafta ücretsiz Chrome OS olacak. Tercih yapmak çok zor olmasa gerek.Microsoft'un kullanıcıları lisans parası vermeye zorlaması önümüzdeki dönemde Microsoft açısında çok ciddi sıkıntılar doğurabilir.