24 Mart 2009 Salı

Değiş-Tokuş için TakasMerkezi.com

Elinizdeki ürünü bir başka ürün ile değiş-tokuş etmek istiyorsunuz, ancak bu ürünü kimde bulup, nasıl takas edeceğinizi bilmiyorsanız, tam da bu konuyla ilgili kurulmuş bir site var; TakasMerkezi.com
Sitenin kuruluş amacı başlığında da yazdığı gibi "Parasız Ticaret" kavramıyla E-Ticaret yapmak. Parasız ticareti biraz açalım isterseniz. Siteye koyduğunuz ürününüz için diğer kullanıcılardan sanal para ile teklifler alıyorsunuz. Bu sanal parayı site içinde kullanarak diğer ürünlere teklif verebiliyorsunuz. Sitenin sanal para yerine kullandığı terim ise puan. Gelen tekliflere göre en yüksek puanı veren kişiye ürün postalanıyor ve satış gerçekleşiyor. Bu puan site üzerinde alıcıdan satıcının hesabına geçiyor. Ancak burada bir nokta var. Satıcı, ürünü sattıktan sonra, ürünün ederinin (1 Puan 1 YTL sanırım) belli bir oranı kadar komisyonu gerçek para olarak siteye ödüyor. Her ne kadar model, parasız ticaret için güzel bir örnek teşkil etse de komisyonun kredi kartıyla ödenmesi durumu biraz garip olmuş. Ayrıca gerçek parayı, bir ürün için elinizdeki puandan daha fazlasını teklif vermek istediğinizde kullanarak alım gücünüzü (yani puanınızı) arttırabiliyorsunuz.
Sitenin tasarımı güzel ve kullanışlı olmuş. Ürün sayfası, diğer açık arttırma sitelerinin hemen hemen aynısı olmuş ama aşırıya kaçılmadığı için kesinlikle rahat bir görünümü var.
Sitede çok az ürün olması site için bir handikap gibi görünüyor. Ayrıca kişilerin para almadan veya vermeden yaptıkları bu ticaret modelinde gerçek para ile komisyon vermeleri diğer açık arttırma sitelerine göre sitenin zayıf yanı olarak tanımlanabilir. Sitenin Gittigidiyor gibi dev bir rakibi varken (aynı model olmasa da aynı işlevi görüyor) pazarda tutunması için biraz daha farklılaşması gerektiğini düşünüyorum. C2C (tüketiciden tüketiciye) modellerinde en önemli parametrenin aktif üye ve ziyaretçi sayısı olduğunu düşünürsek, E-Pazarlama konusunda oldukça verimli çalışmaları gerekiyor ki kısa sürede siteye ihtiyaç duydukları trafiği yaratabilsinler ve bu trafiğin yarattığı içerikle yeni kullanıcıları sitede tutabilsinler.
Yaratıcı bir E-Ticaret modeli olmuş, güzel bir işleyişi var, kullanıcıları bilgilendirme konusunda oldukça iyi çalışmışlar. Ancak biraz daha kullanıcı tarafından düşünmeleri gerekiyor sanırım, özellikle komisyon ve içerik açısından.