17 Nisan 2008 Perşembe

Blog için Blogger mı, Wordpress mi?

Geçen sene bu zamanlarda, son sınıfta aldığım E-Ticaret dersi için açtığım blogumu Blogger'dan açmayı uygun gördüm çünkü kullanımı çok kolay, hosting veya domain derdi olmayan bir site olarak benim sorunumu fazlasıyla çözüyordu. Google'ın Blogger'ı almasıyla birlikte de, Gmail hesabımla Blogger'a sorunsuz giriş yapıp, birkaç dakika içinde blog sitemi açabildim.
Blogger kullanım açısından gerçekten de fazlasıyla kolayken, Türkçe dil seçeneğinin de eklenmesiyle bizler için daha da kolaylaşmış bir site oldu. Web 2.0'dan bahsederken her zaman vurguladığımız kullanım kolaylığı ve kullanıcı bazlı sitelerin başında geliyor Blogger. Sitenin tasarımını, hangi kısma ne konacağını, yazı tipi, renkler, resimler gibi birçok parametreyi rahatça değiştirebilme imkanı sunuyor. Yorumlar ve yazılar rahatça kontrol edilip, düzenlenebiliyor, yetkiler sınırlandırılabiliyor. Sayfa içinde hangi kısımların olup olmayacağı birkaç adımda kolaylıkla ayarlanabiliyor. Ayrıca ana sayfa açık kaynak kodu ile değiştirilebiliyor. Bunların yanı sıra herhangi bir hosting'e veya domain'e ihtiyaç duymuyorsunuz. Açtığınız hesap üzerinden blogunuzu yayınlayıp, seçeceğiniz bir ad ile http://adiniz.blogspot.com adresine sahip oluyorsunuz.
Wordpress'te ise her iki seçenek de mevcut. İsterseniz wordpress.com üzerinden blogunuzu yayınlayabiliyorsunuz, isterseniz kendi domain ve hosting hesabınız ile Wordpress'i kullanabiliyorsunuz. Wordpress, Blogger'dan çok daha fazla kişiselleştirilebilen bir blog kalıbı. Blog kalıbı derken kastettiğim ise Wordpress'in çeşitli sürümleri. Bu sürümleri Wordpress.org (Wordpress Türkiye)'dan indirerek kendi hosting hesabınıza (veya çalışmak için evdeki bilgisayarınıza) kurduktan sonra istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Bu kurulum sonucunda hosting server ınıza veya evdeki bilgisayarınıza php dökümanları kaydediliyor. Kısacası blog unuzla ilgili yüzde yüz kontrol sizde oluyor. Bu durum Wordpress'i, php bilen ve kodları çözümleyip wordpress'i rahatça kişiselleştirebilenler için oldukça faydalı bir araç haline getiriyor. Ancak, (ben dahil) php yi çok iyi bilmeyenler için Wordpress, kalıp bir blogdan farklı olmayacaktır. Webubble.com'u Wordpress'e taşımak için yaptığım çalışmalar boyunca, kodlar üzerinde oynama yapma fırsatım oldu ancak bunun için ciddi anlamda zamana ihtiyaç olduğu için, bu geçişi biraz ertelemek zorunda kaldım. Wordpress, verimli kullanılabildiği sürece Blogger'dan çok daha iyi, ancak aksi durumda (php bilgisinin kısıtlı olduğu) Blogger oldukça iyi bir seçenek.
Ayrıca Google'ın Blogger'la olan bağlantısı dolayısıyla Google'daki listeleme daha hızlı oluyor. Bu da Google'dan alınacak trafiğin bir anlamda artması demek.
Tüm bu bilgiler ışığında seçim sizin, kolay ve az kişiselleştirilebilir Blogger karşısında nispeten zor ancak çok daha fazla kişiselleştirilebilir Wordpress.