5 Mart 2008 Çarşamba

Web dünyasının küçük devleri

Businessweek, CNNMoney, Wall Street Journal gibi kaynakları araştırdığınızda mutlaka bir Google, bir Microsoft veya bir Facebook haberi görürsünüz. Bahsi geçen sitelerin piyasa değerleri düşünüldüğünde aslında web dünyasının bu devler etrafında dönmesine şaşırmamak gerekir. Dünyada birçok insanın hemen hergün kullandığı ancak fazla gündeme gelmeyen siteler de aslında pastadan ciddi paylar alıyor. Bu siteler belli alanlarda kaliteli hizmet veren belli kesime hitap eden siteler de olabiliyor. Örneğin, Rapidshare.com internet dünyasında dosya upload etme kavramını getirmiş, jargonlaştırmış web sitesidir. Site, hem premium hem ücretsiz olarak hizmet veriyor. Premium üyeler, hızlı ve sınırsız download gibi iki önemli avantaja sahip ancak ücretsiz hizmet de öyle yabana atılacak türden değil. Belli zaman aralığında 100 mb a kadar çıkan ücretsiz download imkanı rapidshare i dünyada en çok kullanılan upload-download sitesi yapmaya yetiyor. Alexa rakamlarına göre en fazla ziyaret edilen upload-download sitesi olan Rapidshare'ı, MegaUpload izliyor.
Web dünyasının küçük devlerinden bir başkası Hi5.com. Türkiye'de pek adı duyulmamış olsa da, bu arkadaşlık sitesi dünyanın en fazla ziyaret edilen siteleri arasında ilk 10'da kendine yer bulmuş. Bu da tabi ki ciddi reklam geliri anlamına geliyor. Orkut.com, Friendster.com ve Baidu.com da bu kategoriye koyabileceğimiz türden siteler. Bu ve benzeri arkadaşlık sitelerinin aslında tek gerçeği şu; dünyanın belli bölgelerinde yoğun olarak kullanılması, Orkut.com'un Güney Amerika'da, Friendster ve Hi5.com'un uzak doğu ülkelerinde popüler olması gibi. Facebook'un ise bu sitelerden en önemli farkı, global anlamda üne sahip olması.
Long Tail* dediğimiz kavram bu sayısız küçük devin aslında web dünyasının büyük bir kısmını oluştuğu gerçeğini bize açıklıyor. Her ne kadar medya ve iş dünyası popüler devlerle ilgilense de, onların dışında kalan potansiyel internetin ne denli büyüdüğünü bize gösteriyor.

*Long Tail hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Konunun Türkçe Wikipedia'da kitabı incelenmiş. Ancak Wikipedia.org'daki makalede konu daha detaylı olarak anlatılmış.