4 Ocak 2008 Cuma

Yasal ve ücretsiz MP3 platformu: TTNetMüzik

İnternet üzerinden kullanıcılar arasında veri transferinin son yıllarda eni konu kolaylaşması sonucunda Peer-to-Peer (kullanıcıdan kullanıcıya) dosya aktarımı dünya genelinde yaygınlaştı. Önceleri Kazaa, günümüzde ise Limewire (daha popüler olarak) internet üzerinden video, müzik, resim ve diğer tüm dosya formatlarının kullanıcılar arasında transferini mümkün kılmaktadır. Bu programlara torrent leri de eklersek yanlış olmaz sanırım. Durum böyle olunca eser sahipleri telif hakları konusunda sıkıntı çekmeye başladı. Kullanıcılar, dinledikleri bir şarkıcının yeni albümünün cd sini almak yerine, internetten mp3 lerini indirir hale geldiler. Bu durumu kısıtlamak için birçok ülkede çeşitli önlemler alındıysa da, durum değişmedi, hatta daha da büyüyerek devam etti.
Şimdilerde ise trend, çok ucuza veya bedavaya yasal (telif hakları ödenmiş) müzik içeriği sağlamak. Apple, iTunes store ile çok ucuza veya aylık abonelik ile yasal müzik içeriğini yıllardır sağlıyor. Şimdilerde ise Türkiye'de TTNet bu girişime ön ayak oldu. ADSL kullanıcıları ücretsiz olarak TTNetMuzik.com üzerinden en son albümleri indirip, dinleyebilecekler. Ancak bu hizmet şu anda en düşük hız ve kotaya sahip (1 Mps ve 4 gb) kullanıcılar için mümkün olmayacak (telif hakları ödenmiş şarkılar için, telif sorunu olmayanlar indilebilecek). Diğer tüm ADSL kullanıcıları gold üye kapsamına dahil edildiği için, bu kullanıcılar sitenin tüm içeriğiden yararlanabilecekler. İndirilebilecek şarkı sayısı da kullanıcının abonelik tipine göre değişiyor. Standart üyeler(1 mps ve 4 gb kota) ayda 10 adet şarkı indirebilecekler, gold üyeler ise ayda 500 adet şarkı indirebilecekler.
Bu sınırlandırmalardan ziyade sizinle daha yapıcı bir çözümü paylaşmak istiyorum. Bir dönem Doğan Medya'nında başlattığı muzi.com.tr girişimi başarıyla sonuçlanmamıştı (şu anda domain muzik.ekolay.net'e yönlendirilmiş durumda). TTNet de sınırlandırma gibi geçici çözümler ile çare aramış görünüyor. Ancak, örneğin bir şarkının başına ve sonuna alınabilecek sadece 5 saniyelik reklamlar ile telif hakları finanse edilebilir. Bu şekilde, indirilen şarkı kadar reklam veren ödemesini yapabilecektir. Fikir gelişmeye çok açık ancak daha sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum. TTNet'in ise muzi.com.tr ile aynı kaderi paylaşıp paylaşmayacağını bekleyip göreceğiz.