11 Nisan 2008 Cuma

İsminiz ile ilgili herşey; ismididikle.com

Bugün size ilginç ve bir o kadar eğlenceli bir siteyi tanıtacağım. ismididikle.com sitesi isminiz ile ilgili gerekli-gereksiz tüm bilgileri size sunan bir web girişimi. Açılan sayfadan isminizi girdiğinizde sırasıyla;
*ismin ülke içindeki yaygınlığı
*isme benzeyen uyumlu isimler
*ismin çeşitli şekillerde yazılışı (görme özürlüler, işitme engelliler, mors alfabesi, vs.)
*ismin anlamı
*isimle aritmetik uyumlu isimler
başlıklarında tüm bilgileri inceleyebiliyorsunuz. Mesela isminiz, Türkiye'de en fazla kullanılan isimler sıralamasında 45. sırada, site size A.B.D.'de en fazla kullanılan 45. ismi de gösteriyor.
İsminiz ile ilgili bu ve benzeri birçok bilgiyi site üzerinden bulabiliyorsunuz. Siteyi ilk gördüğümde ben de merak ederek baktım ismimle ilgili istatistiklere, gerçekten bu ilginç bilgiler insanın yüzünde ufak bir tebessüm bırakıyor.
Sitenin sahipleri, istatistikleri nasıl elde ettiklerini de açıklamışlar. İşte istatistiklerin kaynağı;
"Site veritabanımızda yer alan Türkçe isimler ekibimizin hazırladığı sitelere kayıtlı 29,448 TC vatandaşı site üyemizin isimlerinden derlenmiştir. Sitelerimize üyelik sırasında kimlik kontrolü TC kimlik numarası doğrulaması ile yapıldığından isimlerin nüfusa kayıtlı gerçek isimler olduğu doğrulanmıştır. Bu isimlerin arasından en çok kullanılan 2472 adet isim dikkatli bir çalışma ile derlenerek veritabanımız oluşturulmuştur."
Veritabanı genişledikçe daha doğru bilgilere ulaşılacağı aşikârsa da, sonuçta bilginin doğruluğu da o kadar önemli değil. Amaç eğlenmek ve ismimizi biraz daha iyi tanımak olduğu sürece, ismididikle.com için bu amaca gayet uygun hazırlanmış güzel bir site olduğunu söyleyebiliriz.